Autós 101: Hogyan működnek a hóláncok?

Telepítés autó hóláncok

Zord téli időben és extrém vezetési körülmények között érdemes befektetni egy minőségi hólánc készletbe. Ezekre ugyan nincs szükség mindenhol, sőt néhány helyen törvénybe is ütközik a használatuk. Ettől függetlenül még előfordulnak olyan területek, amik földrajzi helyzetükből vagy időjárásukból adódóan megkövetelik a hóláncok használatát. Ellenőrizze a helyi szervezeteknél, illetve az autópálya-járőröknél az autó hóláncok szabályosságát.

Ha hólánc vásárlása előtt áll, akkor an néhány lehetőség amik közül választhat. Ezeknek számos előnye is van. A legjobb és legmegfelelőbb láncok megvásárlása mellett arra is figyelni kell, hogy a hozzájuk illő gumit használjuk.

Mit kell tudni a hóláncokról?

Ahogy a kifejezés is sugallja, a hóláncok alapvetően minden olyan láncrendszert magukba foglalnak, amelyeket arra tercveztek, hogy egy kerékre ráhúzva biztosítsák a jobb tapadást a hóban. A hóláncokat havon használják, ugyanakkor hatékony jármű-kiegészítők jégen vagy bármilyen fagyos felületen is.

Autó hóláncok
A telepített hóláncok megjelenítése az autó számára

Vannak különböző kialakítású hóláncok, kezdve az egyszerű, körbefutó hóláncoktól, egészen azokig a láncokig, amelyek nemcsak a gumiabroncs futófelületének mintázatát takarják, hanem a kerék külső felületére is rá vannak húzva. Rengeteg lehetőség van a lehető legmegfelelőbb hólánc kiválasztására, hogy a maximális teljesítményt hozzák ki az autókból.

A hóláncok többségét párban árulják, és előfordulhat, hogy nem tartoznak hozzájuk olyan feszítők, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a láncokat gumiabroncsokra rögzítsék. Azok számára, akik spórlnának a hóláncokon, van egy jó hírünk. 20-200 dollár közötti árakra kell számítani.

Hóláncok – Hogyan működnek?

A hóláncok jobban bele tudnak mélyedni a fagyos felületekbe, mint a minőségi téli gumik. Még a szegecses gumik sem képesek olyan irányíthatóságot biztosítani, mint a hóláncok.

Nagy sebességgel viszont nem lehet használni hóláncokat. Ha csak egy tippet adhatunk a hóláncokról, akkor mindenképp szerelje fel őket még azelőtt, hogy szüksége lenne rá. Tehát ha az utat hó fedi, akkor ideje felszerelni őket.

Milyen gumik használhatók a hóláncokkal?

Bármilyen gumi használható hóláncokhoz? Nos, nem igazán. A legjobb, ha konzultál az autószerelőjével, illetve elolvassa az autója felhasználói kézikönyvét, hogy megtudja, ajánlott-e a hólánc. A hóláncok károsíthatják a puha gumikeverékekből készült gumiabroncsokat.

Néhány minőségi téli gumiabroncs, valamint hó- és sárabroncs nagyszerűen kombinálható hóláncokkal. A tartós, puha és szárnyas futófelület-blokkok lehetővé teszik az abroncsok és a láncok hatékony működését, ami segít a lehető legjobb tapadás elérésében a fagyos utakon és a zord időben. Szinte minden nagyobb gumiabroncsmárkának, mint például a Goodyear, van jó minőségű téli gumija.

Olvassa el a következő érdekes cikket is: Hányszor használható a jégesővédő?

Ugyanazon kategóriába tartozó hozzászólások:

    Nem található